Zó ga je om met aquaplaning

Komt de regen met bakken uit de hemel en staat de weg binnen mum van tijd vol met water? Dan kan je te maken krijgen met aquaplaning. Hoe ga je om met een wegslippende auto? Slip Control vertelt het je graag!

Aquaplaning wordt ook wel watergladheid genoemd. Woordenboek Van Dale hanteert de volgende omschrijving: ‘Aquaplaning is het met een auto zweven op een laagje water op het wegdek’. Hoe gaat dit in zijn werk? Bij hevige regenval kan er een laagje water op het wegdek blijven staan. Rijd je door dit laagje water en kunnen je banden het water niet snel genoeg afvoeren? Dan komt er een dun laagje water tussen je wielen en het wegdek. Je auto kan grip verliezen en wegslippen.


Zo voorkom je aquaplaning

Aquaplaning wordt veroorzaakt door regenval én door een te hoge snelheid van het voertuig. Regent het hevig en merk je dat er water op het wegdek staat, zoals spoorvorming? Pas je snelheid aan en probeer niet in de watersporen te rijden. Daarnaast zijn de autobanden een bepalende factor. Hebben jouw banden de juiste spanning én beschikken ze over voldoende profieldiepte? Hoe minder profieldiepte, hoe gevoeliger de auto is voor aquaplaning. Zorg dat de profielen van jouw autobanden meer dan 2 tot 3 millimeter diep zijn, zodat water op het wegdek gemakkelijk afgevoerd kan worden.
 

Zo reageer je bij aquaplaning

Regent het hevig en vormt er zich een laagje water op het wegdek? Voorkom dat je auto in een slip komt. Rem niet abrupt, maar laat geleidelijk het gas los. Rij je een handgeschakelde auto, dan moet je de koppeling intrappen. Houd vervolgens het stuur recht en probeer de auto onder controle te houden. Gaat de auto toch een andere kant op? Blijf kijken en stuur voorzichtig in de richting die je op wil.


Volg een slipcursus

Wil je meer informatie over aquaplaning en rijden met regenachtig weer? Neem contact op met de instructeurs van Blom Slipcontrol! Zij vertellen je graag meer, bijvoorbeeld tijdens een van onze slipcursussen. Wij beschikken over verschillende slipcursussen waarin je onder verschillende weersomstandigheden leert je auto onder controle te houden. Bekijk ons cursusaanbod en selecteer de cursus van jouw keuze.

_ Meer over

Ook interessant voor u

Relevant nieuws

  • Rijden met ijzel? Enkele tips!

    Rijden met ijzel? Enkele tips!