Rijden met ijzel? Enkele tips!

Neem je in de winter deel aan het verkeer en krijg je te maken met gladheid? Blom Slipcontrol geeft je graag enkele tips voor het rijden met ijzel. Zo weet je hoe je jouw voertuig onder controle houdt.

Tip 1: Leg winterbanden onder de auto

Zakt de temperatuur onder de 7 graden Celsius, dan is het verstandig om winterbanden onder de auto te plaatsen. Winterbanden zijn gemaakt van een ander rubbermateriaal dan zomerbanden, zodat winterbanden op een nat en glad wegdek meer grip hebben. Veelal vindt vanaf oktober de bandenwissel plaats.
 

Tip 2: Trek op in de tweede versnelling

Wanneer het ijzelt, is het lastig om met je auto op te trekken. Wil je vanuit stilstand optrekken, dan moet je dit vanuit de tweede versnelling doen. Geef weinig gas en laat de koppeling langzaam opkomen: zo trek je veilig op en verklein je de kans op glijpartijen.
 

Tip 3: Kijk ver vooruit
Motorrijders gebruiken deze techniek vaak al, maar ook voor automobilisten is het aan te raden: kijk zo ver mogelijk voor je. Zo overzie je het verkeer en kan je vroegtijdig anticiperen op remmende auto’s of overstekende voetgangers. Bijkomend voordeel: door ver voor je te kijken, rijd je automatisch de lijn die je met je ogen volgt.

 

Tip 4: Houd voldoende afstand

Is het glad op de weg, dan is het aan te raden om nog meer afstand te houden van je voorganger. Houd de volgende stelregel aan: rij drie of vier seconden achter je voorganger. Remt de auto voor je af, dan heb je voldoende tijd om hierop te reageren.
 

Tip 5: Kies de juiste remtechniek

Beschikt jouw auto over een antiblokkeersysteem, ook wel ABS genoemd? Wanneer je een noodstop moet maken, dan zorgt het ABS ervoor dat de wielen niet blokkeren en je snel tot stilstand komt. Om het ABS in te schakelen, moet je de rem en de koppeling tegelijk intrappen (dus niet pompend remmen). Wil je vaart minderen in een bocht, dan is het verstandig om enkel het gaspedaal los te laten. Geef pas weer gas wanneer je uit de bocht bent.

 

Vraag het Blom Slipcontrol

Wil je meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de instructeurs van Blom Slipcontrol. Zij geven je graag uitleg bij de tips én ze kunnen je tijdens een slipcursus laten ervaren hoe je een wegslippende auto onder controle krijgt én houdt. Bekijk onze slipcursussen en kies de cursus die past bij jouw wensen.

_ Meer over

Ook interessant voor u

Relevant nieuws

  • Zó ga je om met aquaplaning

    Zó ga je om met aquaplaning